Малини

Mалиновите храсти (Rubus spp., Rosaceae) виреят в  умерените климатични области на Европа, Северна Америка и Азия. В Европа те са пренесени от кръстоносците, които се връщат от светите земи.

Малините като плод представляват сложно изградена структура от дребни плодчета, наредени в розетка, като всяко отделно плодче има собствена ядлива семка. Плодовете на малиновия храст са изключително богати на витамин С, съдържат  полифенолни антиоксиданти и киселини, сред които салицилова, елагова, галиева. Добре са представени витамините В2, В3, магнезият, калцият, калият, омега-3 мастните киселини. Малините са богати на фибри, което ги прави много полезни за хора, имащи проблеми с освобождаването на храносмилателната система от баластни вещества
В  100 грама пресни малини се съдържат близо 87% вода, 11% въглехидрати, по-малко от 1% белтъчини.
Само 200 г от тези вкусни плодове могат да покрият дневните нужди на организма от витамин С. А необходимостта и ползите от този витамин за човека са отдавна доказани.

200 г малини съдържат 62% от дневния препоръчителен прием на манган, който е необходим за костната система. Той съдейства за синтезирането на мастните киселини и холестерола, регулира  нива на кръвната захар. Манганът е  необходим за оптималното функциониране на щитовидната жлеза; предпазва клетките от действието на свободните радикали; способства за усвояването на витамин С и някои витамини от В-групата. Наличието на манган в малините предпазва от алергии, диабет, нарушения в сърдечно-съдовата система, епилепсия, предменструален синдром.
От 200 г малини на ден човек получава и значително количество фолиева киселина(Б9). Тя съдейства за производството на червени кръвни телца и предпазва от анемия, участва в метаболизма на протеините, особено важна е ролята й за нервната система. Фолиевата киселина е  твърде важна за жените, на които предстои раждане.

Малините имат и твърде мощни антиоксидантни въздействия върху човешкия организъм . Те превъзхождат в това отношение ягодите, кивито и доматите, които са доказани антиоксиданти. Именно  елаговата киселина помага да се предпазят клетъчната мембрана и други структури в организма от поражения, нанесени от свободните радикали. При замразяване малините съхраняват съществено антиоксидантната си активност.
Колкото и да са полезни, малините крият и някои рискове, защото са силен аларген. По тази причина трябва да не се ползват за храна на деца под 1 година. Макар и в малки количества, в малините се съдържат оксалати и ако концентрацията им в човешките течности нарасне извън нормите, те кристализират и предизвикват здравни проблеми при хора с болни бъбреци, проблеми с жлъчката или други стомашни заболявания.
Малините са един твърде универсален плод по отношение на консумацията. Могат да се сушат, да се влагат в мюслита, в десерти и други сладкарски продукти. От тях се правят компоти, приготвят се чайове, коктейли, сиропи. Много успешно се замразяват и запазват в достатъчна степен вкуса и полезните си вещества.

Не на последно място е и ниската калоричност на малините, което ги прави твърде нужна храна за хора, целящи да намалят теглото си. Различните сортове малини съдържат различно количество захари, но 200 г малини от най-разпространения у нас сорт Rubus ideaus са равни на около 60 калории.