Диетите отстъпват пред здравословното хранене

Желанието да се спазва ограничаваща диета все повече отстъпва пред стремежа към здравословно хранене, твърдят американски наблюдатели.
29% от мъжете и 19% от запитаните 26 000 души са отговорили, че се подлагат да диета, за да намалят теглото си. Същите проценти преди 10 години са били съответно 35 и 23.

"Проблемът с диетите идва от това, че хората се чувстват подведени или дори разочаровани, защото не постигат обещаните резултати. Разбира се, обяснението за неуспеха могат да са много и различни, но дори да виждат полза от спазването на някаква диета, хората все по-често смятат това за временно решение по пътя към здравословния начин на живот", коментират авторите на изследването пред Ройтерс.

Подобряването на общото им здравословно състояние е най-важната мотивация за 68% от тези, които са на диета, показват още данните. Според тях най-голям брой от спазващите диета са си я създали сами, след като са прочели внимателно етикетите на различни продукти и са се съобразили с поставената си цел.

1/3 от тях твърдят, че диетата им е основана на ограничаване на порциите, а само 9% признават, че диетата им е силно ограничаваща, защото изисква драстично намаляване на калориите или елиминиране на цяла група хранителни вещества – например въглехидрати.

8 от 10 души, подлагащи се на диета, имат за цел едновременно да намалят килограмите и да придобият полезни за здравето им хранителни навици – знак, че все повече се увеличава разпространението на схващането, че здравословното тегло не предполага непременно слабо тяло. В тази връзка за 10 години наполовина (от 50 на 25) е намалял процента на хората, които заявяват, че намират някого за непривлекателен, ако има тегло над нормата.

Източник: dieti.info