Драстичните диети

Увеличават ли риска от сърдечни заболявания?

Да, това поне подсказват последните проучвания на специалистите. Ако след „магическа" диета сте свалили доста килограми за много кратко време, сте изложени на риск от сърдечно - съдови заболявания и от перманентно ниско ниво на високоплътния липопротеинов холестерол, който предпазва артериите от запушване, а сърцето - от заболявания. За да се чувствате добре и за да изглеждате добре, спазвайте умерени и здравословни диети. Избягвайте тежки мазнини, яжте повече плодове, зеленчуци и зърнени храни. Всеки иска да живее по-спокойно и по-щастливо. А ако това стане без особени усилия, още по-добре.

Предлагаме ви няколко полезни съвета, може и да ви помогнат.Само трябва да опитате.
Първо не яжте безразборно всичко, което се изпречи пред очите ви.
Не обирайте недоизядената храна от масата, като се оправдавате с пестеливост.
Не се вманиачвайте на тема диета, още повече на тези с драстичен характер и „невероятни” резултати.
Причината често да се чувстваме натъпкани като коледни пуйки, след като току-що сме станали от масата, е, че най-вероятно сме погълнали поне около 1000 ккал. А за да „обработи" само една водка с кола (145 ккал), организмът изразходва усилия, равняващи се на 14 минутен усилен фитнес. Какво ще кажете?

Помощ от цветята и музиката

Вместо да се наливате с тонизиращи напитки с цел кондиция, по-добре опитайте „наркотика" на цветята или на музиката. Нали знаете колко калории съдържат подсладените напитки и как влияе кофеинът на сърцето ви?
Ако сложите свежи цветя в стаята, веднага ще усетите тяхното въздействие. Добре е предварително да се прецени какъв резултат се цели, тогава можете внимателно да подберете необходимите цветя. Посъветвайте се със специалист и вземете точното цвете, точно колкото трябва После полегнете на дивана или във ваната, отпуснете се и се наслаждавайте на ефекта.

Ако купите червени рози, ще почувствате страст; цветарски грах –отпускане; фрезии – безгрижие, лилии – желание за сън.
Музиката оказва много силно влияние върху организма на човека. Тя се възприема чрез хипоталамуса - центъра на емоциите. Хипоталамусът е разположен в основата на главния мозък и отговаря за емоциите - чувствата и усещанията. Звуците на музиката, нейният ритъм и хармония, въздействат на вегетативната нерва система, която от своя страна влияе на честотата на пулса, дишането, рефлексите и секрецията на ендокринната жлеза, тоест на отделянето на хормоните на стреса и на половите хормони. Музиката предизвиква емоционална реакция, характерът на която зависи от самата музика - успокояваща, бодра, облагородяваща или обратно. Преди да използвате музиката като лечебно средство, е необходимо да познавате реакциите си. Музиката оказва влияние върху всички сфери от човешката дейност. Например музиката в различен стил влияе по различен начин върху количеството и скоростта, с която приемаме храната.Сами преценете коя музика ви подтиква да се храните лакомо, да не дъвчете добре храната, да ядете обилно. Изберете си такава музика, която да и предразполага към спокойно хранене, знаете вече, че когато човек яде бавно, по-бързо се засища.

По същия начин трябва да подберете музиката за релакс, за фитнес, за работа.