Диетите могат да доведат до оплешивяване

Учени от Университета Лудвиг-Максимилиан (Ludwig-Maximilians Universitat) в Мюнхен предупреждават, че при хората, които се опитват да отслабнат с помощта на някои от новите модни диети, все по-често възникват проблеми с косата.

Специалистите, публикували своето изследване в новия брой на изданието Nutrition, смятат, че за това е виновен недостигът на витамини и хранителни вещества, постъпващи в организма на отслабващия.

По принцип окапването на косата може да бъде предизвикано от редица фактори: бременност, стрес, операция или хормонални изменения, свързани с възрастта. Малко хора обаче знаят, че косата оредява и поради загубата на тегло, като учените предполагат, че това се явява резултат от недостига на хранителни вещества.

Дерматолозите смятат, че недостигът на желязо не е единствената причина за оплешивяването. Недостатъчното количество на много други хранителни вещества също води до окапване на косата. Оплешивяването може да се провокира например от изменения в нивото на цинка, магнезия, белтъчините, мастните киселини и витамините D, В и А. Този проблем е характерен както за мъжете, така и за жените.

Част от съвременните модни диети убеждават хората, че ако ги спазват, могат бързо да намалят теглото си. Тези “бързи” диети обаче често се характеризират с недостатъчно количество хранителни вещества. А и рязкото намаляване на теглото само по себе си е стрес за организма, който може да предизвика изменения в обмяната на веществата, влияещи и върху косата.

Според немските специалисти най-добрата за здравето на косата програма за намаляване на теглото е диетата с намалено съдържание на калории, при която килограмите се премахват постепенно и която съдържа всички необходими хранителни вещества.

В изследването не са посочени конкретни популярни диети, които предизвикват оредяване или окапване на косата.

Източник: zdrave.bg