Възможна ли е диета с картофи?

Картофите не се смятат за строго диетична храна, но всъщност лошата репутация на този продукт се дължи преди всичко на нашето неумение да го приготвяме.

Първо, картофите стават два пъти по вредни за теглото ни, ако се готвят на тиган, с масло или сланина, сол, сосове.

Второ, много от нас се запасяват с тях за месеци напред, а стоейки на балкона в тях се натрупва максимално количество скорбяла и те стават наистина твърде калорични.

В пресните картофи има малко въглехидрати, но много белтъчини, на които се дължи и тяхната високата калоричност.

И все пак има варианти за диетично приготвени картофи:

Четиридневната диета предлага сутрин за закуска да изпивате по чаша айран, за обяд да изяждате по 200 г картофено пюре (с много малко сол и мляко), а за вечеря – салата от варени картофи, 1 яйце, лук и оцет.
Резултатът от диетата се забелязва още на следващия ден.

Съществува и по-дългосрочна диета – за цяла седмица. Всеки ден трябва да се изяждат по 8 картофа със среден размер, без сол и мазнина. Най-добрият вариант е те да се пекат с кората (така съхраняват повече от полезните си свойства) с много малко мазнина и без сол. Единствената позволена добавка е някаква подправка: копър, магданоз и т.н. Освен това трябва да се пие само вода и да забравите за сладките сокове, кафето и алкохола.

Ако искате да разнообразите менюто си, можете да добавите зеленчуци, обезмаслена извара и мляко. Но в този случай диетата трябва да се удължи с още 4-5 дни.

При спазване на краткосрочната диета (4 дни) можете да отслабвате с до 500 г за 1 денонощие. Но не трябва да прекалявате, защото ще си създадете сериозни проблеми със обмяната на веществата.

Ако изберете дългосрочната диета, не очаквайте бързо отслабване. Първите положителни резултати ще бъдат забележими след 3-4 дни, а след 2 седмици може да се окаже, че сте свалили до 7 кг.

Като всяка диета и картофената диета си има своите плюсове и минуси.

Плюсове:
- Картофите са засищащ и вкусен продукт и няма да изпитвате никакви гастрономически страдания.
- Те са един от най-достъпните и лесни за приготвяне продукти, които не изискват особени кулинарни умения.
- Употребата на картофи способства за подобряването на работата на невроните. Така че ще намалите стресовите ситуации и ще работите по-добре и по-продуктивно.
- Картофите съдържат много витамин С, пектин и аминокиселини.
- Картофената диета подобрява работата на сърдечно-съдовата система, нормализира кръвното (това особено се отнася за пресните картофи).

Минуси:
- С времето всички витамини в картофите са разпадат и в тях се натрупват вредни вещества. За да е ефективна диетата, трябва да консумирате бързо купените картофи, а при възможност да си взимате пресни.
- Приемайки само този продукт, лишавате организма си от много необходими за него витамини и минерали. Ако не приемате допълнително витаминни комплекси, след една седмица могат да възникват проблеми с косата, ноктите, кожата и настроението.

Източник: dieti.info