Да се ограничаваме разумно

Джейн Фонда

Напоследък Джейн Фонда е позагърбила създадената от нея аеробика. 64-годишната звезда предпочита да поддържа перфектната си форма с йога и разумно съставено меню. Ето нейните препоръки за всички, които искат да отслабнат:
1. Вталявайте се бавно и постепенно, като занижите само с 500 калории нормалната дневна доза (за 24 часа една жена се нуждае от 1500-2000 калории). Този начин на отслабване е най-малко стресиращ за тялото, не позволява на мускулите да отслабнат вместо мастните натрупвания, лесен е за следване и предпазва от инцидентни преяждания.

2. Спортувайте три пъти седмично за по 30 минути и ще се чувствате чудесно, понеже на физически усилия мозъкът произвежда ендорфини, наречени още като хормони на щастието. Благодарение на движението тенът ви ще стане по-чист и жизнен, пропорциите ви ще се подобрят, ще имате енергия за всичко, по-безболезнено ще преживявате стресовите ситуации, няма да се нахвърляте върху храната, за да се утешите в критични моменти.

3. Нека последното ви хранене за деня да бъде в 18 часа и даже по-рано. Изследване върху три групи хора, поглъщащи 2000 калории дневно на един път – само на закуска, само на обяд или само на вечеря, показало, че членовете на първата група отслабнали, на втората запазили теглото си, а на трететата надебелели.

4. Вярно е, че не трябва да пропускате закуската, но това не означава направо от леглото да седнете на масата. Дайте на организма си време за адаптация и едва половин час след събуждането си го заредете с енергията на две препечени филийки пълнозърнест хляб, малко кисело мляко и някакъв плод.

5. Дъвчете бавно, за да могат храносмилателните ензими да се задействат, преди храната да стигне до тях - така преработката й ще бъде по-бърза.

6. Не се хранете, докато приказвате по телефона, гледате телевизия, четете книга или вестник.

7. Оценявайте вкуса и вида на изяденото. Винаги сядайте само на добре подредена маса.

8. Ако усетите нетърпим глад, излезте от къщи и се разходете за половин час.

9. Пазарувайте само по списък и никога гладни.

10. Четете етикетите, поставени върху опаковките с храни и избягвайте тези с консерванти, изкуствени оцветители, прекалено много сол. Внимавайте с пушените продукти - според някои изследвания те могат да причиняват рак.

11. Не купувайте големи количества плодове и зеленчуци, защото започват да губят съдържащите се в тях витамин С още на втория ден след поставянето им в хладилника.

12. Заместете пълномасленото мляко с обезмаслено, майонезата в салатите с кисело мляко, от яйцата яжте предимно белтъците, вместо захар предпочитайте мед.

13. Много диетичен и много полезен десерт за тези, които не могат без сладко, е комбинацията от кисело мляко и канела.

14. За да залъжите бързо и ефекасно глада, смучете бучка лед. Разбира се при условие, че не се оплаквате от болно гърло.

15. Ако наистина се нуждаете от бързо отслабване, колкото и нездравословно за организма да е то, веднъж седмично правете млечна диета. За целия ден се консумира само 1 л прясно или 1 кг кисело мляко, разделено на пет порции. Киселото мляко може да подправите с магданоз или копър, а към прясното да добавите черен чай - сместа има диуретичен ефект и прочиства организма от натрупаните в него токсини.

16. Жените, пазищи диета, често страдат от лениви черва. Вместо да вземате слабително, яжте сухи сини сливи - по пет всяка сутрин на гладно.